ÇEKYA’NIN BAŞKENTİ PRAG

PRAG

Prag (ÇekçePraha Çekçe telaffuz: [ˈpraɦa]), Çek Cumhuriyeti‘nin başkenti ve en büyük şehri. Geçmişte Çekoslovakya‘nın da başkentiydi. Orta Bohemya‘da Vltava Nehri‘nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın Prag’da yaşamaktadır. Prag geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden; biri olarak gösterilir. Prag; “Altın Şehir”, “Doksanların Sol Bankası”;”Masal Şehri”;”Şehirlerin Anası” ve “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle de anılır. Prag konumu gereği çevresindeki ülkeler ile merkezi bir konum oluşturur. Avrupa’daki en fazla iç kaleye sahip 3 şehirden birisidir. Bu şehrin gölgesi Franz Kafka olmuştur. Kafka için bile fazlasıyla turist çeken bir Orta Çağ şehridir. Prag Şehri 5 Nobel ödülüne sahiptir.

Prag’ın bir özelliği de II. Dünya Savaşı‘nda pek zarar görmemiş olmasıdır. Bu sayede birçok tarihi ev ve mekanı barındırır. Bu yerler arasında Aziz Vitus Katedrali de yer alır. Turizm alanında son yıllarda çok fazla rağbet görmektedir.

1992’den beri Prag’ın tarihi merkezi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’nun Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır.

PRAG’A NE ZAMAN GİDİLİR ?

En iyi dönemler ilk bahar ve son bahar aylarıdır ve noel dönemi ( aralık başı itibariyle 23.üne kadar ) Yılbaşı tavsiye etmiyorum, aşırı kalabalık ve pahalı olur. Bunun haricinde kış ve yaz ayları da gidilir, avantajları tabi kalabalık olmaz ve konaklama, uçak bileti maliyetleri daha düşük olacaktır. Doğrusu Ocak ayı (soğuk oluyor ) dışında aslında her tarihte gidilir.

PRAG’DA FİYATLAR

Bir çok ziyaretçimiz internet ortamında ulaştığı güncel olmayan veya bireysel görüşler içeren bilgileri doğru kabul ettiği için maalesef Prag’a geldiğinde hayal kırıklığına uğruyor.

Prag gezilecek yerleri öğrenci gibi gezecekseniz zaten her avrupa şehrinde ucuz konaklama ve yemek bulabilirsiniz ancak tüm sene çalışıp bir Prag gezisi planlayıp, vize vs. gibi bir sürü prosedürle uğraşıp 3 – 4 gün keyif yapmak istiyorsanız Prag uçak ve otel masrafları hariç en az kişi başı 250 – 400 Euro harcayacak gibi plan yapmanızı öneririm.

Genel anlamda her ne kadar Prag diğer avrupa şehirlerine göre daha ucuz olmasına rağmen Türkiye’ye göre pahalıdır. Özellikle son 5 yılda uğradığı turist akını ve yabancı yatırımcıların ilgisiyle gayrimenkul fiyatları çok yükseldi ve bu durum tüm fiyatların yükselmesine neden oldu.

Prag’da yeme içme fiyatları

Ortalama bir restaurantta bir kişi bir öğün için yaklaşık 15-20 Euro arasında öder. Prag’da yeme içme ile ilgili detaylı bilgileri başka bir başlıkta paylaşıyorum.

* Prag’da en ucuz şey biradır; eski şehir bölgesi restaurantlarında son yıllarda 4 euro civarında servis edilmektedir.

* Eski şehir bölgesinde genellikle dairelerde kalan Prag; ziyaretçileri için sık göreceğiniz pastanelerde kahvaltı fiyatları 10 – 15 Euro civarında ödersiniz.

Ben kafa karıştırmamak için fiyatları Euro olarak yazdım ancak Çek Cumhuriyeti para birimi çek kronu’dur.

PRAG GEZİLECEK YERLER
Prag kalesi – Hradcany bölgesi

İngilizce kaynaklarda “Prague castle” diye geçtiği için bizlerde Prag kalesi olarak çevirmemize rağmen doğru yorum değildir.  Prag kalesi 7,3 hektar alan üzerine kurulmuştur. Birçok yönetim binası, saraylar, katedral ve bahçelerden oluşan bu kompleks yapı, Avrupa’da en geniş alana inşa edilmiş yönetim merkezi olarak kayıtlara geçmiştir. Yönetimin Habsburg Hanedanlığı (sonradan Avusturya-Macaristan imparatorluğu olarak adlandırılır) döneminde Viyana’ya geçmesiyle ihtişamını kaybeden Prag kalesindeki saray yapıları, birinci dünya savaşı sonunda tamamen harap olmuş. Şuanki haline daha çok komünist dönem sonunda Unesco kültür mirası listesine girmesiyle beraber yapılan restorasyonlar çalışmalarıyla getirilmiştir. Bu yüzden Prag kalesinde sizlere o ihtişamlı saray yaşamını gösterecek bir müze kısmı maalesef bulunmamaktadır.

Aziz Vitus Katedrali

Prag kalesindeki en önemli yapı; şüphesiz  Aziz Vitus Katedralidir; 11.yüzyılda Roma-Germen Katolik imparatorluğunun orta avrupadaki piskoposluk merkezlerinden biri konumuna yükselir ve bir katedral ünvanıyla yüzyıllar boyunca Çek krallarının taç giyme törenleri ve mezarlarına ev sahipliği yapar.

Charles Köprüsü ( Karluv most )

Charles köprüsü yapılış efsanesi

Daha önceleri bu noktaya yapılan ahşap köprüler nehir suyu taştığında hep yıkılırmış bu yüzden Kral Charles yıkılmayacak sağlam bir köprü yapılması için emir vermiş, öncelikle şehrin önde gelen bilim adamları astrologlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, 1 3 5 7 9 7 5 3 1 rakamları üzerinde hem fikir olurlar ve köprünün inşasında bu rakamların rehberlik etmesini önerirler.

Köprünün inşasına başlamak için dünyanın,ayın,güneşin konumunun en uygun olduğu anı yakalamak için bu rakamları kullanırlar. Yapılış dönemine göre oldukça hızlı inşa edilen köprünün; harcında on binin üzerinde yumurta akı kullanılmıştır. kaynaklarda geçiyor; ülkenin tüm şehirlerinden getirtilen bu yumurtaların bir de ilginç hikayesi var.

Dans Eden Ev ( Tancisi dum )

İkinci dünya savaşında şehre kazara düşen bir bombanın yıktığı binanın yerine, efsanevi cumhurbaşkanları; Vaslav Havel’in ısrarıyla inşa edilen ancak şehrin görüntüsünü bozduğu için Praglılar tarafından pek sevilmeyen bu yapı, Avrupa’da modern mimarinin ilk örneklerinden biridir.

Eski Şehir Meydanı ( Staremesto Namesty )

Eski şehir meydanında listesinin en başında; yer alan Astronomik saat kulesi, Tyn kilisesi.

Meydanda birçok bahçeli restaurant ve kafeteryalar var ve oldukça keyifli. Şehrin tüm sokakları bu meydanda birleşiyor o yüzden yürüyerek gezerken kaybolur muyum diye hiç düşünmeyin.

Astronomik Saat Kulesi

Astronomik saat kulesi ilk Prag belediye binasına ek olarak 1410 tarihinde yaptırılmıştır.

  • 3 farklı saatin tek mekanizmayla,
  •  elektrik ve pil gibi enerjilerin kullanılmadığı dönemde,
  •  Çek bir saat ustası Hanuş tarafından yapılan ve kısa sürede tüm Avrupa’da nam salmıştır.

Prag astronomik saatin hikayesi

Saatin dışında dairede rakamlarla dönen eski orta Avrupa saati, iç sırada roma rakamlarıyla dönen bugünde kullandığımız saat ve en içte elips şeklinde üzerinde İbranice semboller olan ve diger saatlerde bağımsız hareket eden Babil saati veya güneş saatidir ;güneşin konumuna göre hareket eder. Her saat başı; üzerinde 2 pencere vardır.

Arkasından 12 tane küçük heykelcik geçer bunlar İsa’nın 12 havarilerini temsil etmektedir, aynı anda saatin sağında ve solundaki dört heykel de hareket eder. 15 saniye kadar süren bu animasyon belki şimdi sizler için çok gösterişli olmasa da 600 yıl öncesi için inanılması güç bir icattır.

Astronomik saatteki semboller

Saatin yanındaki üstteki ve alttaki dörder heykelin anlamları vardır,

Alttakiler insanlarda olması beklenen iyi özellikler, dine, bilime, adalete, astronomiye inanç.

Üsttekiler de kötü özellikleri, kibir, cimrilik, yaşama karşı isteksizlik, zevke sefaya düşkünlüğü ifade eder.

  • Saatin altındaki büyük daire takvimdir,
  • içinde küçük 12 daire ayları,
  • iç sırada burç sembolleri,
  • en dışta takvim isimleri,

 dairenin ortasındaki üç kuleli sembolde günümüze kadar hala kullanılan Prag belediyesinin armasıdır. 

  • Bu saat kulesine çıkılabiliyor,
  • Yanındaki gişeden bilet alınıp solundaki info center’dan girip asansörle yukarı çıkılıyor.
Tyn Kilisesi ve Jan Hus Anıtı

Astronomik saat kulesinin karşısındaki çift kuleli yapı Tyn kilisesidir. Vatikan Katolik kilisesinin ortaçağ dönemindeki bağnaz uygulamalarına karşı çıkmıştır. Charles üniversitesinin rektörü aydın bir din adamı Jan Hus’u destekleyenlerin merkez kilisesidir. Adem ile Havva yani kadın ile erkeği temsil ederler. Eski şehir meydanının ortasında Haçlı orduları tarafından yakılarak öldürülen Jan Hus anıtını göreceksiniz.

Yorum yapın