
Maşukiye
Maşukiye, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir belde olan Maşukiye, göz kamaştıran doğası ve huzurlu atmosferiyle harika bir gezi rotasıdır. İzmit’e 20 km, Kartepe’ye 13 km, Kocaeli il merkezine ise 36 km mesafede yer alıyor. İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Bursa’ya yakın mesafede olduğundan özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor.
Maşukiye İstanbul’a çok yakın ama şehrin gürültüsünden de bir o kadar uzak, Kartepe’nin eteklerinde, yemyeşil doğası ve tertemiz orman havasıyla yenilenmenizi sağlayacak son yılların en popüler tatil rotaları arasında bulunmaktadır.
Maşukiye adını aşık anlamına gelen maşuktan alır. Ve tam da bu yüzden halk tarafından Maşukiye’ye gelen aşık olur söylemi ortaya atılmış ve köyün adı Aşıklar Köyü olarak da anılmaya başlanmış.

Maşukiyede serpme kahvaltı
Şüphesiz Maşukiye meşhur serpme kahvaltısını muhteşem bir doğa eşliğinde keyifle tadını çıkarabilirsiniz. Sıcacık bir demlik çaya, eşlik eden leziz kahvaltılıklarla muhteşem bir manzara karşısında güne zinde ve keyifle başlayabilirsiniz. Maşukiye de birbirinde harika doğa manzarası olan kahvaltı mekanları bulabilirsiniz.
Kahvaltınızı yapıp enerjinizi aldıysanız, bu temiz havada maşukiye yaylalarını gezmeye başlayabilirsiniz.

MAŞUKİYE’ NİN YAYLALARI
Maşukiye tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yaylalardan Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası başı çekiyor. Bunların dışında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası ve Dikmen Yaylası’nı da listenize ekleyebilirsiniz.
KİRAZLI YAYLASI: Maşukiye Kirazlı Yaylası, büyük bir piknik alanıdır. Yaylada hem piknik yapılabilir ,hem de yaylanın sahip olduğu manzara izlenebilir.
KUZU YAYLASI: Kampçıların, doğa yürüyüşlerini sevenlerin, sessizlik arayanların kaçırmaması gereken bir mekan. Özellikle yeni kamp yapmaya başlayanların seçebilecekleri muhteşem bir kamp alanı.

KARTEPE
Maşukiye’ye 15 km mesafede bulunuyor. E5 üzerinde İzmit’ten ilerlediğiniz yolda Sapanca ayrımına girdiğinizde 8 km sonra Maşukiye’ye, 15 km sonra da Kartepe’ye ulaşabilirsiniz. Kocaeli’ne bağlı Kartepe, hafta sonu gidilebilecek yerlerin başında geliyor. Kartepe’ye gitmek için en uygun dönem ne zaman diye sorarsanız bizce belli bir mevsimi yok, tüm hava koşulları onu ayrı güzelleştiriyor.
Özellikle kış turizmi için yoğun ilgi gören Kartepe’de, kar seviyesi uygun olduğunda harika bir kayak tatili yapabilirsiniz. Marmara Bölgesi’nin üçüncü yüksek noktası olması ve İstanbul, Yalova, Sakarya’ya yakın konumu ile kayak ve snowboard sporlarını severler için cazibe merkezi olmasını sağlıyor.

KARTEPE
Doğal güzelliği, yemyeşil ormanları ve muhteşem Sapanca Gölü manzarasıyla dikkat çeken Kartepe, İstanbul’a yalnızca 1 saatlik mesafede. Green Park Kayak Merkezi, burada hizmet veren tek işletme olduğundan, tek ski pass ile merkezde bulunan her seviyedeki piste giriş yapma hakkına sahip olabilirsiniz.
Kartepe pistleri çeşitlilik açısından her türlü kayak severe hitap ediyor. Tüm zorluk derecelerine uygun pistlerin bulunduğu Kartepe’de, Green Park Kayak Merkezi’nin 4 ayrı lift çıkışı mevcut. Bunların üçü oturarak yukarı çıkabileceğiniz telesiyej, diğer ise ayakta yukarı çıkabileceğiniz teleski…

SAPANCA GÖLÜ
Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir. Yüzölçümü 47 km2`dir. Doğu-batı uzunluğu 17 km`dir. Kuzey-güney genişliği 5 km olup yüzeyin denizden yüksekliği 31 m`dir. En derin yeri 61 m`dir. Gölün suyu kış ve ilk bahar aylarında yükselir, sonbahara doğru alçalır.
Göl, adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında Ayan Gölü olarak geçer. Özellikle güneyindeki dağlardan inen sellerle iyi beslenen göl, fazla suyunu, doğu ucundan Çark suyu aracılığı ile Sakarya ırmağına boşaltır. Gölü besleyen dereler, Karaçay, Kuruçay, Kurtköy, Mahmudiye, İstanbul, Karadere ve Kaymakçı Dereleridir. Kuzeyinde ve güneyinde uzanan dağ eteklerinde keklik, çulluk ve tavşan yaşamaktadır. Gölde her çeşit tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.

Eğer Sapanca seyahatinizi ilkbahar ve yaz aylarında yapacaksanız Soğucak Yaylası sınırları içerisinde dolaşmayı mutlaka planlarınız içerisine eklemeniz önerilmektedir. İlkbaharın başında eriyen kar suları buradaki hayatı tekrar canlandırmakta ve ortaya büyüleyici bir doğal güzellik çıkmaktadır.
Tertemiz doğal hava ve yemyeşil bitki örtüsünde bir gezinti yapmak isterseniz Soğucak Yaylası’nı mutlaka görmelisiniz. Kış döneminde de oldukça güzel olan bu yayla Sapanca’da bulunan en değerli bölgelerden biridir. Sapanca’da gezilecek yerler arasında mutlaka planlarınız arasına eklemeniz gereken bir yerdir. Özellikle hafta sonu yapılabilecek geziler için de oldukça ideal olan bu bölgenin harika bir manzarası da mevcuttur.

ORMANYA
10 yılı aşan araştırma ve planlama süreci sonunda ortaya çıkarılan ORMANYA Doğal Yaşam Parkı projesine 2014 yılında başlanmıştır.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda ve koordinasyonunda gerçekleştirilen ve doğal çevresiyle birlikte 2 bin dönümlük alana yayılan ORMANYA Doğal Yaşam Parkı Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olma özelliğine sahiptir.Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşamaları için tüm ihtiyaçların yerine getirildiği ORMANYA Doğal Yaşam Parkın’da ziyaretçiler için de tüm detaylar titizlikle düşünülmüştür. Her yönüyle dünya ölçeklerinde bir proje olan ORMANYA; doğal yaşamın korunması ve turistik amaçlı kullanımın bir araya getirildiği özgün bir model ortaya koymaktadır.
Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda ORMANYA, Türkiye’nin en önemli doğa turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir.

Ormanya (Uzuntarla Tabiat Parkı) içerisinde küçükten büyüğe herkesin ilgisini çekecek birde hayvanat bahçesi bulunuyor. Ormanya, 53 farklı türden 467 hayvanı içinde barındırıyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi Alanı’nda 67 türde toplam 766 hayvan bulunmaktadır. Çocukların hayvanlara dokunabilmeleri ve rahatça görebilmeleri sağlanmaktadır. Yaban Yaşam alanında ise; Ala geyik, Kızıl Geyik, Karaca ve Yılkı atları. 40’ar dönümden oluşan toplamda 9 adet yaban yaşam alanında 5 türde 150 adet hayvan bulunmaktadır. Çocuklarınızla gün boyu harika bir doğa içinde çeşitli hayvanlar görerek güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
Sapanca ve Arifiye İlçeleri hudutları içerisinde yer alan 1.030 dekarlık saha Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Sapanca Gölünün eşsiz manzarası sahaya ayrı bir değer katmakta olup çevre il ve ilçelerden gelen bir çok vatandaşın dinlenme ve rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Sakarya iline 12 Km, Sapanca ilçesine ise 4 Km uzaklıktadır. Ankara’ya 320 km, İstanbul’a 140 km uzaklıktadır. Özel sektör tarafından işletilmektedir. Günübirlik konaklama, piknik, organizasyon, eğlence, yürüyüş ve dinlenme alanları mevcuttur.

KIRPINAR
Sapancaya ziyarete gelmişken uğramanız gereken yeşil bitki örtüsüyle kaplı muhteşem bir doğa harikası. Farklı kültürlerin bir arada bulunduğu Kırkpınar; adeta yeşilin içerisinde kaybolmayı isteyeceğiniz; serin suların üzerine kurulu masalarda huzur dolacağınız ve müthiş lezzetleri tadacağınız harika bir yer.
İlkbaharda ya da sonbaharda gitmek daha keyifli olur; her iki mevsimde de kırpınar çevresinde harika manzaralar oluşur.

NATURKÖY
Her şeyden önce berrak bir suya sahip bir derenin doğal gibi görünen bir tesis, NaturKöy Sapanca’ nın Mahmudiye Köyü’ndedir. Yeşilin bin bir türlü dokusunu barındıran bir vadinin tam ortasında, bütün güzelliklerini doyasıya yaşatmak için tasarlanlanmıştır. Bu bölgeyi farklı kılan en belirgin özellik ise havadaki nem ve oksijen durumunun bitkilere uygunluğu; Sapanca gölünün etkisi ve zemin toprağındaki tuz oranının düşük olmasıdır.

RAHİME SULTAN CAMİ
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 1892 yılında Sultan Abdülmecid’in dördüncü hanımı Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılan; basit görüntüsüyle mimari açıdan göze hoş gelen Rahime Sultan Cami; yaklaşık bir buçuk asırdır ihtişamıyla ayakta duruyor. Mesela Rahime Sultan Camii, Sakarya’nın tarihi yerler listesinin başında yer alıyor.

Hasan Fehmi Paşa Camii
Oysaki sapanca’ya 3 km. uzaklıktaki Mahmudiye Köyü’nde bulunan bu eser; Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Geleneksel Türk süsleme sanatları içinde önemli bir yere sahip olan kalem işi süslemeler; camilerde sıva üstü kalem işi olarak uygulanmıştır. Camii girişindeki yeni Türkçe kitabede, “Hasan Fehmi Paşa Camii Y.Tarihi (1303) 1887” tarihi bulunmaktadır. Camiinin içine dört basamaklı bir merdivenden girilmektedir. Ondan sonra bahçesinde de eski bir şadırvan bulunmaktadır. Camiinin minaresi camii içinden yukarıya yükselmektedir. Camii balkonlu olup, üste tek merdivenle çıkılmaktadır. Tümüyle bölgenin Osmanlı’nın başkentine olan yakınlığı sanat anlayışındaki değişimlerden de çabuk etkilenmesine yol açmıştır.