
ÖZGÜRLÜK HEYKELİ
ÖZGÜRLÜK HEYKELİ; Şüphesiz Dünyanın en tanınmış heykellerinden, ABD’nin simgesi niteliğindeki Özgürlük Heykeli, New York ‘daki Liberty (Özgürlük) adası üzerine 28 Ekim 1886 yılında görkemli bir törenle açılmıştı. Amerika’nın New York kentinde bulunan Özgürlük Heykeli, 134 yıldır, ülkenin simgesi konumunda. 1886’da açılışı yapılan heykelin; Osmanlı’da başlayan ilginç bir öyküsü de bulunmaktadır. “Dünyayı Aydınlatan Özgürlük Anıtı”, Fransa halkının ABD’ye bir dostluk hediyesiydi ve özgürlük ve demokrasinin evrensel bir sembolü olarak kabul ediliyor. Özgürlük Anıtı 28 Ekim 1886’da adandı. 1924’te Ulusal Anıt olarak belirlenmiştir. Milli Park Servisi çalışanları, 1933’ten beri devasa bakır heykele bakıyor.

Amerika Birleşik Devletleri denince akla gelen ilk yer muhtemelen New York’tur. New York denince de akla gelen ilk yerlerden biri kuşkusuz Özgürlük Anıtı’dır.
Yalnızca New York’un değil Amerikan Rüyası’nın da simgesi olan Özgürlük Anıtı, oldukça ilginç bir hikyâye sahip. 1886 yılında açılışı yapılan Özgürlük Anıtı; Fransa’dan uzun süren bir deniz yolculuğuyla; New York Limanı’nın girişindeki küçük adaya getirilmiştir.

ÖZGÜRLÜK
Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Britanya’dan bağımsızlığını; ilan etmesinin 100. yılı şerefine Fransa’nın hediye ettiği Özgürlük Anıtı; 4 Temmuz 1886’da şimdiki yerine konuldu. Özgürlük Anıtı’nda sembolize edilen kadının başındaki tacın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. 46 metre yüksekliğindeki anıtın, kaidesi ile birlikte toplam yüksekliği 93 metredir.

Özgürlük Anıtı’nın sağ elinde bir meşale; sol elinde ise bir tablet bulunmaktadır. Tabletin üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi yani Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin yayımlandığı günün tarihi yazılıdır; Heykeltıraş Bartholdi’ye bu yapıtta Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik etmiştir.

NEW YORK
Halbuki Özgürlük Heykeli’nin New York macerası öncesi oldukça ilginç bir hikayesi var. Hikaye Mısır’ın Port Said Limanı’ndan başlıyor…Süveyş Kanalı’nın girişinde bir heykel yapımı için Bartholdi’ye Sultan Abdülaziz tarafından; belli bir peşinat ödenip sipariş veriliyor. Bartholdi de Paris’teki atölyesinde heykelin yapımına başlıyor. Ancak Mısır’daki karışıklıklar nedeniyle Mısır Hidivi, heykelin getirilmesine karşı çıkıyor.Bunun üzerine; Özgürlük Heykeli bir süre Paris’te, Bartholdi’nin deposunda bekletildikten sonra New York’a, ABD’nin bağımsızlığının 100. yılı şerefine gönderiliyor.